Zakaat over lening betalen

Zakaat over lening betalen

Vraag:

Ik heb 300.000 riyal geleend van het vastgoed-ontwikkelings-fonds om mijn huis waar mijn familie en ik wonen te herbouwen. Omdat ik deels eigenaar ben van het gebouw, krijg ik wat geld van het huren ervan en betaal ik elke jaar de verplichte Zakaat over dit geld.

Kunt u duidelijk maken of ik de lening moet aftrekken van de hoeveelheid geld waarover ik Zakaat betaal, of dat de lening niet beschouwd wordt als een schuld en dus moet toevoegen aan de som (geld) waarover Zakaat verplicht is. Informeer mij wat ik moet doen om correct te handelen.

Antwoord:

De correcte mening van de islamitische geleerden is dat het niet relevant is voor de berekening van Zakaat; of het geld afkomstig is van een schuld of niet. De profeet (vrede zij met hem) gebruikte zijn vertegenwoordigers voor het verzamelen van de Zakaat en het schatten van de hoeveelheid fruit dat in Zakaat betaald moet worden, en hij beval hun niet om te bepalen of de mensen schulden hadden of niet.
Dus je dient Zakaat over jouw bezittingen te betalen, inclusief het geld dat je van de fonds geleend hebt.

En het succes komt van Allah. Moge Allah’s vrede en zegeningen zijn met onze profeet Mohammed, zijn familie en metgezellen.

Permanente Commissie voor Wetenschappelijk Onderzoek en Oordelen:
Voorzitter – Sheikh Abdoelaziez Ibn Abdoellaah Ibn Baaz
Lid – Sheikh Abdoel-Razzaq `Afify
Lid – Sheikh Abdoellah Ibn Qa’oed
Bron: alifta.com Fatwa’s Permanente Commissie,
eerste collectie, volume 9, pagina: 185.